Paul Ansems heeft diverse boeken over leiderschap op zijn naam staan: Leiden of Lijden, Brevet van Leiderschap, Kleur bekennen, Leiderschap kun je leren. In totaal zijn zijn boeken meer dan 12.000 keer verkocht. Ook schreef hij over Governance: Two Tier Or Not Two Tier?
Leiderschap kun je leren
In 2014 werd “Leiderschap kun je leren” als Eboek gepubliceerd. Dit boek gaat over gedrag van bestuurders, managers en professionals. Het gaat niet over management maar over mensen in gezondheidszorg, onderwijs, welzijn, woningbouw en cultuur die met hun leiderschap de onderstroom in semipublieke organisaties in beweging brengen. Leiderschap kun je leren bevat herkenbare praktijkervaringen van mensen die invloed willen uitoefenen op hun context. Het geeft weer uit welke denk- en gedragsstijlen leiderschap is opgebouwd en hoe het leiderschapsspel kan worden gespeeld. Dit boek is geschreven voor bestuurders, managers en professionals die gecommitteerd zijn aan ontwikkeling van zichzelf en hun organisatie. Voor leiders die zich realiseren dat zij zelf met hun persoon, hun overtuigingen en morele keuzes het belangrijkste instrument zijn om verandering tot stand te brengen en tot gedragen resultaten te komen. Het draait om hoe semipublieke organisaties uit de beklemming van het structuurparadigma geleid kunnen worden naar een bevrijdend waardenparadigma. Het boek is uitgegeven door Ansems Consulting en Coaching Uitgeverij en kan via het bestelformulier besteld worden.
Kleur bekennen, Kleedkamergesprekken over leiderschap
In 2009 verscheen “Kleur bekennen, Kleedkamergesprekken over leiderschap”. Samen met Jan Moen geschreven. Dit boek reikt ingrediënten aan voor een plan dat je verder leidt naar succesvol en effectief leiderschap. Kleur bekennen is vooral praktijkgericht en bevat herkenbare beschrijvingen van ervaringen van leidinggevenden, naast wetenschappelijke inzichten aan de hand van leiderschapsliteratuur. In een woord vooraf schreef Alexander Rinnooy Kan over dit boek: “Juist van degenen die voorop willen lopen en een route willen uitzetten die nog niet is betreden, wordt zelfreflectie verwacht, het vermogen om externe ambities te toetsen aan innerlijke overtuigingen. Wie zijn ambities om leiding te geven in de eenentwintigste eeuw nog eens wil toetsen aan brede achterliggende principes, zal in dit boek veel waardevolle ideeën tegenkomen.” En: “Zonder blauw leiderschap redden wij het de komende jaren niet”. Het boek kent inmiddels zijn derde druk. Het boek is uitgegeven door Van Gorcum en te bestellen via managementboek.nl
Brevet van Leiderschap, Reflectie op eigen managementstijl
In 2004 verscheen, ook samen met Jan Moen gepubliceerd, “Brevet van Leiderschap, Reflectie op eigen managementstijl”. Het besteedt aandacht aan het onderhoud van het eigen handelingsrepertoire en het persoonlijk ontwikkelingsplan en de voortdurende alertheid van de directeur, die hij of zij nodig heeft om de juiste interventies te kunnen blijven doen. Het boek is uitgegeven door Elsevier.
Leiden of Lijden? Handelingsrepertoire van de manager
Uit 2000 dateert het boek dat Paul samen met Jan Moen, Marc Vintgens en Jeanet Hanse publiceerde naar aanleiding van een onderzoek naar het ‘falen’ van bestuurders in de zorg. Onder de titel “Leiden of Lijden? Handelingsrepertoire van de manager” werd een blik gegund in de keuken van de directeur en uiteengezet waarom sommige directeuren ‘de baby niet horen huilen’ en hoe ze kunnen leren schakelen, levelen, spiegelen en verbinden om falen voor te zijn. Het boek haalde de vierde druk met een aanzienlijke oplage maar is nu niet meer verkrijgbaar (uitgever: Van Gorcum).
Mede vanuit deze publicaties geeft Paul gastlessen en begeleidt hij studenten en post-ervaringsstudenten van het instituut Beleid en Management van de Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, Master ZoMa en MBA-Health, en aan deelnemers aan het invitational STAP programma van de Universiteit van Tilburg (TRANZO).
Paul schrijft ook op zijn website over leiderschapsgedrag en de ontwikkeling naar effectief en constructief leiderschap. Via zijn ‘CC-tjes’ kunt u kennismaken met zijn inzichten.
Two Tier Or Not Two Tier?
In zijn artikel (2013) over Governance, Two Tier Or Not Two Tier?, beschrijft Paul hedendaagse vraagstukken en dilemma’s van toezichthouden onder druk van publieke aandacht. Een aantal ‘zwakheden’ van het huidige two tier model wordt besproken en een mogelijke oplossingsrichting die past bij de hedendaagse behoefte aan goed bestuur.
Download het artikel hier: Two-tier-or-not-Two-tier.pdf